frissítve: 2023. 08. 24.
Olvasási idő: 5 perc
Vélemény

Webfejlesztői trendek 2017-ben

Érdekel, hogy milyen megoldások és eljárások nyernek majd teret egyre inkább 2017-ben a webfejlesztés területén? Összeszedtem néhányat. 


Us election mediaelection com

Meglepő színek

A meglepő és szokatlan színpárosítások éve lesz 2017: olyan árnyalatokat keresnek majd a designerek, amik a megszokottól eltérnek. Így a weboldal egy jól eltalált színpárosítással emlékezetessé válik, ami szinte beég a látogató tudatába - ennek köszönhetően mindig emlékezni fog a márkára és a megoldásra. Emellett - elég csak akár az én weboldalamat nézni - reneszánszát élik majd a színátmenetek: hol enyhébb, hol markánsabb megoldásokkal találkozunk majd.

Nehéz lesz viszont megtalálni a határvonalat az ízléses és a bazári között: webdesignere válogatja, hogy kinek megy majd a vékony mezsgye eltalálása.

Aquatilis tv

Bátor tipográfia, lenyűgöző fotókkal párosítva

A meglepőség trendjébe illeszkedik majd a megszokottnál hangsúlyosabb betűtípusok használata is: igazán nagyra méretezett, egyedi, esetleg kifejezetten a projektnek rajzolt betűtípusokra számíthatunk, amelyek megtörik a weboldalak megszokott struktúráját, ezáltal zökkentve ki a látogatót. Ebben csak segítségükre lesznek a nagyívű, lenyűgöző fényképek is - a hangsúly a képek esetében a stockphotokról az egyedileg készített fotók irányába tolódik majd.

Taco, a Trello kabalája

Animációk a weben

A böngészők fejlődésével és a használt eszközök képességének erősödésével párhuzamosan egyre nagyobb tér nyílik a weboldalak arculatának kialakítása során a böngészést emlékezetes élménnyé varázsoló animációk használatára. Az egészen finom, szinte észrevehetetlentől a valóban látványosig mindegyik animációtípus egyre elterjedtebb lesz majd. Fontos, hogy az animációk nem csak a böngészés élményére lesznek majd hatással, de arra is, hogy a weboldaltulajdonosok hogyan használják ki a márkaismertség növelésére ebben az eszközben a potenciált - jó példával jár elöl a Trello.

A technológia nyilván eltérő (SVG, Animgif, valamilyen JS library) lehet az animációk mögött, de egy biztos - ebben az évben ezt a lépést már nem szabad kihagyni.

Weboldal sebesseg lassu

A weboldal sebessége, mint az igényesség mércéje

Ebben az évben még fontosabbá válik majd a weboldalak betöltési sebessége: a Google találati listája ebben az évben áttér a weboldalak mobil verziója alapján történő rangsorolásra, ahol a sebesség kritikus pontként jelenik meg a honlapok keresőben elfoglalt helye szempontjából. Már nem csak olyan weboldalt kell építenünk, ami szép - az nem elég. Olyan weboldalt kell építenünk, ami kiemelkedik. Kiemelkedik sebességben, ötletességben, az apróságokra odafigyelésben - és persze nyilván a dizájnban is. Ehhez pedig az kell, hogy a fejlesztési metódusok is változzanak, az "összekattintgatás" nem lesz elég.

Vm vs docker container

Az FTP halála

Durvulunk... Ennyire azért nem komoly a helyzet, de mégis: egy korábbi bejegyzésben leírtam, hogy keresem a leghatékonyabb fejlesztői munkafolyamatot. Úgy érzem, hogy jó úton járok, egy következő bejegyzésben be is mutatom, hogy mit találtam, de a lényeg: olyan workflow-t kell kifejlesztenünk, ahol egy feladat elvégzése és prezentálása nem tart napokig, és a fejlesztőnek is fenntartható. Ehhez az kell, hogy könnyen automatizálható legyen, a lehető legkevesebb favágómunkával járjon, és a lehető legkevesebb hibalehetőséget hagyja a rendszerben.

Tehát ha azt kéri az ügyfél, hogy ne hupilila legyen valami, hanem csillámpóni-kék, akkor akár egy szempillantás alatt át tudjuk alakítani a dizájnt úgy, hogy ezt ő perceken, de legkésőbb egy órán belül lássa. A jó hír az, hogy ez abszolút és viszonylag könnyen megoldható és kényelmes is: erről szól majd a következő bejegyzésem, viszont az biztos, hogy erre - többek között - az FTP nem feltétlenül a legerősebb megoldás.

Összefoglalva tehát 2017-ben is nagy változást várhatunk mind látogatói, mind pedig megrendelői oldalon - csak győzzük követni!

Te hogy látod? Tévedek, vagy szerinted is ez lesz az irány? Kíváncsi vagyok, mondd el kommentben!

Változások követése

Frissítések

2017. 04. 30.

Lehet, hogy mégiscsak igazam lesz, és ennyire komoly a helyzet: az elmúlt napokban/hetekben - a Debiant és a kernel.org-ot követve - az Nvidia is bejelentette, hogy leállítja FTP-szolgáltatását.