frissítve: 2022. 05. 19.
Olvasási idő: 2 perc
Plugout

Shortcode készítése WordPress-ben

Gyakran felmerülhet az igény arra, hogy bizonyos függvények kimenetét az oldalad több részén is használd. A WordPress erre a shortcode-ok rendszerét biztosítja, melyeket sajátokkal is tudsz bővíteni - most megmutatom, hogyan. 


Kezdjük a már szokott módon: hozzunk létre egy PHP fájlt (mondjuk add-custom-shortcode.php néven) az mu-plugins mappában, a következő tartalommal:

A fenti néhány sor hozzáadja a shortcode-okhoz az [exampleShortcodeWithoutParameter] shortcode-ot, ami a shortcodeWithoutParameter függvényt futtatja a meghívásakor. A függvény tényleges tartalma jelenleg nagyon egyszerű: gondolkodás nélkül visszaadja az Ez egy példa szöveg. szöveget. Ha szeretnénk, ezt is tudnánk tovább cifrázni (pl. attól függően, hogy be van-e jelentkezve a felhasználó vagy nem, más és más szöveget jelenítsünk meg neki).

Gyakran viszont arra is szükségünk lehet, hogy paramétereket adhassunk a shortcode-unkhoz.

A fenti kódrészlet hozzáadja az [exampleShortcodeWithParameter id="1234" name="Béla"] shortcode-ot, ami - jelenleg - nem tesz mást, mint kiírja az A megadott paraméterek: id: $id, name: $name. szöveget, behelyettesítve a paramétereket az $id és a $name helyére. Vagyis a példánál maradva ez a shortcode az A megadott paraméterek: id: 1234, name: Béla. szöveget írja ki.

A lehetőségek innentől kezdve szinte végtelenek: bármilyen PHP kódot tehetsz a shortcode mögé - hogy mire használod, azt már csak a fantáziád korlátozhatja.