frissítve: 2022. 05. 15.
Olvasási idő: 5 perc
Plugout

Facebook Messenger beillesztése plugin nélkül

Egyelőre még béta verzióban van, de már nagyon sokan használják, így érdemes lehet megnézni egy plugin nélküli megoldást arra, hogyan tudjuk beilleszteni a Facebook "Messenger"-t (polgári nevén Facebook Customer Chat Facebook Chat Plugin-t) az oldalunkra. 


A megszokottól eltérően két lépésben jutunk el a végleges kódunkig. Első körben nézzük meg, hogy mivel is tudunk tartalmat beágyazni a HTML kimenetbe! Hozzunk létre egy fájlt az mu-plugins mappában (pl. embed-facebook-messenger.php) az alábbi tartalommal:

Mint láthatod, a wp_footer hook-ba kapaszkodunk bele, a HTML kimenetünk ott fog "landolni", ahol a wp_footer hook lefut. Miután végignyomkodtad a "A Messenger elhelyezése a webhelyeden" varázslót (Beállítások > Üzenetküldés > A Messenger elhelyezése a webhelyeden), kapni fogsz egy kódot, amit a // GENERÁLT KÓD HELYE szövegrész helyére illessz be, ahogyan itt is láthatod:

Fontos, hogy a "fogadó oldalnak", ahova a kódot beágyazod, HTTPS-en keresztül kell elérhetőnek lennie, ellenkező esetben a chat ablak nem fog megjelenni.

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint az ilyen és ehhez hasonló "közösségimédia-modulok" beágyazása előtt a felhasználótól előzetes hozzájárulást kell beszerezni.

"A Facebook „Tetszik” gombjával ellátott honlap üzemeltetője a honlap látogatójára vonatkozó személyes adatok gyűjtése és a Facebook részére történő továbbítása tekintetében a Facebookkal közös adatkezelőnek minősülhet."

A részletekért lásd az erről szóló sajtóközleményt.

Készen is vagyunk! :)

Frissítés - 2019. 07. 30.

Kommentekben felmerült, hogy miért jobb ez a megoldás, mintha a "hivatalos" plugint használnánk. Erre írtam néhány gondolatot, lássuk őket:

  • A beállítások lekéréséhez nem kell adatbázis hívás.
  • Az itteni beállítások verziókövetve vannak.
  • Egy kicsit elborultabb gondolat: oldaltól függően tudsz más köszöntő szöveget beállítani, ha úgy alakítod át a kódot, sőt, ezt az infót akár egy oldal/bejegyzés/termék meta mezőjében is tárolhatod.

Ez utóbbira nézzünk is egy példát:

Nem tér el nagyban az eredetitől, pusztán a logged_in_greeting és logged_out_greeting attribútumok értékében van eltérés: a sablon szöveg helyett minden esetben az adott bejegyzés címét is belegenerálja a szövegbe, valahogy így: "Szia! Ha bármilyen kérdésed van a Hello world! bejegyzéssel kapcsolatban, írj nyugodtan!"

Természetesen a lehetőségek végtelenek (pl. ha a felhasználód be van lépve az oldaladon, szólíthatod a nevén) - a mondanivalóm lényege, hogy innentől kezdve mindent te kontrollálsz, míg az official plugin esetén ilyenekre nem lenne lehetőséged.

Változások követése

Frissítések

2020. 10. 05.

A Facebook felületének frissülésével egyidejűleg az oldalak beállításainak elrendezésén is változtatott, ezért szükségessé vált a "Messenger elhelyezése a webhelyeden" varázsló elérési útvonalának (Beállítások > Üzenetküldés) frissítése. (A jelzésért köszönet Papp Csabának!)

2019. 07. 30.

Összefoglaló reakció a Facebook poszthoz érkezett kommentekre.