frissítve: 2022. 05. 15.
Olvasási idő: 4 perc
Plugout

Gutenberg blokkok meghatározása egyedi bejegyzéstípushoz

Folytatva a Custom Post Type tematikát (Custom Post Type készítése WordPressbenCustom Taxonomy készítése WordPressbenCustom Post Template "készítése" WordPressben) nézzük meg most azt, hogy hogyan lehet kihasználni a Gutenberg nyújtotta blokkrendszert arra, hogy az admin felületen előre meghatározott adatokat kérjünk be a szerkesztőinktől. 


A korábban már elkészített Unikornis CPT-nket fogjuk tovább bővíteni (ha még nem tetted meg, akkor előtte kérlek, olvasd el az erről szóló bejegyzést):

Két helyen változtattunk a korábbi kódon: hozzáadtuk a template (1) kulcsot az $args tömbhöz, és az előbbit a $template (2) tömb értékével töltöttük fel. A template kulcs értékéül adott $template tömb meghatározza, hogy milyen "sablon" szerint épül fel a CPT-nk "Új hozzáadása" nézete - jelen helyzetben ez egy columns blokkon belüli 2 column blokkot, azokon belül pedig egy kép (image) és egy bekezdés (paragraph) blokktípust tartalmaz, valamint kettő további paragraph blokkot az első columns blokk "alatt".

A további testreszabáshoz érdemes átnézni a Gutenberg blokkok dokumentációját, de ez erőteljes JavaScript hangsúllyal rendelkezik, így a szokványos #plugout-os megoldások (bedobunk egy .php fájlt az mu-plugins mappába) kötöttségekkel tudnak csak működni.

Fontos megjegyezni, hogy ez a megoldás nem akadályozza meg azt, hogy teljesen átalakítsa a szerkesztő az adott bejegyzés nézetét - pusztán arra alkalmas, hogy egy előre meghatározott elrendezést adjon, megspórolva az ismétlődő kattintgatásokat.