frissítve: 2022. 05. 15.
Olvasási idő: 3 perc
Plugout

Custom Post Template "készítése" WordPressben

Visszatérve a Custom Post Type vonalhoz: ha már elkészültünk az egyedi bejegyzéstípus és taxonómia létrehozásával, lehet, hogy az alap single nézettől eltérő megjelenést szeretnénk adni a bejegyzéstípusunk single nézetéhez. Ezt a CPT-hez tartozó single.php fájl létrehozásával tehetjük meg. 


Meglepő módon ma nem az mu-plugins mappát fogjuk használni, hanem a sablonunkba fogunk kicsit belenyúlni. Na nem vészesen, semmit nem változtatunk meg, csak szimplán hozzáadunk valamit. Ehhez először is meg kell ismerkednünk a WordPress template hierarchiájának single postokra vonatkozó részével.

Wp hierarchy

A WordPress sablon hierarchiájának áttekintő ábrája.

A fenti ábrát összefoglalandó (a korábbi, unikornisos példát használva), a sorrend a következő:

  1. single-{post-type}-{slug}.php - pl.: single-unicorn-puppicorn.php (vagyis ezzel EGYETLEN, meghatározott típusú bejegyzéshez tudunk létrehozni egy sablont, ahol a {slug} a bejegyzés "keresőbarát" neve)
  2. single-{post-type}.php - pl.: single-unicorn.php, minden unicorn típusú bejegyzéshez
  3. single.php
  4. singular.php
  5. index.php

Ha az első kettő nincs, akkor következik a harmadik, negyedik opció, végül az alap index.php a sablon főkönyvtárában.

Tehát ha létrehozol a fentiek szerinti 1. vagy 2. pontnak megfelelő elnevezésű fájlokat, akkor azok fognak betölteni akkor, ha a megfelelő bejegyzéshez/bejegyzéstípushoz navigálsz. A legegyszerűbb, ha létrehozol egy üres fájlt a megfelelő néven: ha üres oldal tölt be, akkor jól csináltad. Következő lépésként pedig belenézhetsz a sablonod single.php fájljába, hogy lásd, a bejegyzéseket miként jeleníti meg, és használhatod azt kiindulási alapnak az egyedi megjelenésedhez.

A bejegyzés viszont - ahogy Vergilius sem mehetett tovább -, úgy itt a #plugout sorozat is elérte a hatáskörének határát: belenyúltunk a sablonba (legalábbis a könyvtárába), ami nem egyedileg készült sablonok esetén nem feltétlenül szerencsés. Másrészt pedig a feladatok, amik innentől következnek, "szokásos" templating feladatok, HTML-lel, CSS-el, illetve PHP-val (vagy ha szerencséd van a sablonnal, akkor valamilyen templating engine-nel), ami pedig a "snippet" műfajt lépi túl.

Te természetesen semmiképpen se állj meg: menj tovább, és próbálkozz - nyilván biztonsági mentést követően!

Utóirat: a DigitalOcean-en még mindig 100 dollárnak megfelelő kezdeti kreditet adnak a friss regisztrálóknak - lehet, hogy valami beakadt náluk, vagy ez az új ajánlat. Mindegy: ha VPS-t szeretnél, akkor ez egy jó lehetőség a kipróbálásra. A kreditek 60 napig használható fel.