frissítve: 2022. 05. 15.
Olvasási idő: 4 perc
Plugout

Bejelentkezési felület testreszabása WordPress-ben - 1. rész

Ha éreztél valaha indíttatást arra, hogy bizonyos dolgokat megváltoztass a WordPress bejelentkező felületén, akkor ez és a következő bejegyzés biztosan érdekelni fog: hogyan alakítsuk át a WordPress login képernyőjét, pluginek használata nélkül? 


Folytatva az előző résszel megkezdett témakört, és részben az ottaniakra építve, ebben a bejegyzésben egy kicsit átalakítjuk a WordPress bejelentkezési felületét.

Több snippetet is használunk ma, de nem külön-külön, hanem egy fájlban fogjuk őket tárolni. Ha valamelyiket nem szeretnéd használni, csak szimplán ne illeszd be azt a kódrészletet.

Hozzuk létre az mu-plugins mappában a fájlt, amiben a login oldalhoz kapcsolódó kódot fogjuk tárolni, mondjuk customize-wp-login.php néven, az alábbi tartalommal:

Aki már egy kicsit is foglalkozott PHP-vel, rögtön látja, hogy ez a kód "nem csinál semmit", hiszen az egész csak egy komment szekció. A mostani bejegyzés - ahogy fentebb is írtam - rendhagyó, mert nem egyben kapjátok meg a kódot, hanem összeválogathatjátok a saját ízlésetek szerint, a fenti snippet után sorban beillesztve.

Nézzük tehát sorban!

1) "Rezgés" elrontott jelszó esetén

"Kikapcsolható" a login form rezgése az alábbi kódrészlettel:

2) A WordPress logó hivatkozásának lecserélése

Azt gondolnánk, hogy a bejelentkező felület WordPress logójára kattintva a weboldalunk főoldalára kerülünk, de nem: a wordpress.com-ra navigál a böngészőnk ebben az esetben. Ezt kiküszöbölhetjük az alábbi kódrészlettel, így a mi főoldalunkra ugrik majd a felhasználó a logóra kattintva:

3) A WordPress logó hivatkozásszövegének cseréje

A bejelentkező oldalon a WP logó fölé mozgatva az egeret megjelenik "A honlap lelke a WordPress" szöveg. Ez aranyos, de egy professzionális keretek között nyújtott oldal esetében inkább megmosolyogtató, így érdemes lehet ezt valami semlegesebbre/az ügyfélhez jobban passzolóra (például a weboldal leírására) cserélni:

4) WP logó cseréje

A mai "kódcsokor" utolsó eleme pedig a WordPress logó cseréje tetszőleges képre. Ehhez egy nem túl szép (keverednek benne a PHP, HTML és CSS elemek), de kiszámíthatóan működő kódrészletet fogunk használni. Nyilvánvaló: a képre mutató hivatkozást cseréld le annak a képnek az URL-jére, amit a bejelentkező képernyőn látni szeretnél!

Ha a most érintett összes változtatást szeretnéd használni, az alábbi snippettel ezt egy mozdulattal megteheted:

Sikerült átszabnod a WordPress bejelentkező felületét, plugin nélkül - gratulálok! :)

Jövő héten folytatása következik, addig is: ha kérdésed merült fel, esetleg témajavaslatod lenne, írd meg!

Változások követése

Frissítések

2019. 06. 07.

A login_headertitle az 5.2.0-es WordPress óta "deprecated" állapotba került, helyette a login_headertext használata javasolt. A kódrészletekben már az új szerepel, korábbi WP verziók esetében használható a login_headertitle.