frissítve: 2023. 08. 24.
Olvasási idő: 8 perc
Vélemény

A LEGJOBB tartalomkezelő, amivel valaha dolgoztam

Néhány korábbi bejegyzésemben már olvashattatok arról, hogy egy új tartalomkezelő rendszert kezdtem el használni: a Craft CMS-t. Még tavaly októberben-novemberben találtam rá erre a gyöngyszemre, ami annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy a weboldalamat - aminek az újraírása már aktuális volt - WordPress helyett ebben készítettem el. A fejlesztés klasszisokkal kényelmesebb volt az eddigieknél. 


Mi az a Craft CMS?

A Craft egy tartalomkezelő (CMS) rendszer, amit a korábban az ExpressionEngine-hez kiváló kiegészítőket író Pixel & Tonic jegyez. Nagyon sűrű frissítési ciklusokkal, kiváló terméktámogatással, letisztult és elegáns admin felülettel rendelkezik, valamint egy olyan szemlélettel, ami Joomla és WordPress után fantasztikusan üdítően hat:

BYOHTML

Build Your Own HTML - vagyis építsd Te a saját HTML struktúrádat! Semmi - és ezt szó szerint kell venni - megkötés nincs arra vonatkozóan, hogy milyen felületet kell adnunk a készülő weboldalnak, vagy milyen scripteket tartalmaz majd a HTML-kimenet. Nem fordulhat elő az, hogy egy kiegészítő miatt plusz fájlok töltődnek be minden egyes aloldalon, ahogyan ez WordPress vagy Joomla esetén szinte már megszokott mellékhatás.

Az adminisztrációs felület és az adatbázis teljes mértékben elkülönítetten működnek a látogatóknak megjelenő felülettől, így ha esetleg bármivel - .htaccess beállítás, hibás kód - elérhetetlenné tennénk a weboldalunk frontend felületét, az admin felület vidáman és zökkenőmentesen üzemel tovább.

Elsőre ez nem látszik, de hatalmas könnyebbséget jelent akkor, ha eddig WordPress/Joomla oldalakkal dolgoztunk, és figyelni szerettünk volna az elfogadható, sőt, kiemelkedő oldalsebességre: egyesével kellett levadászni, hogy milyen kiegészítő mit tölt be, milyen sorrendben, ezt reprodukálni kellett az optimális betöltési stratégiánknak megfelelően, majd "kidrótozni" a "gyári" megoldást, nehogy esetleg kétszer töltsünk be valamit. Enyhén szólva is macerás, hát még ha esetleg érkezett egy frissítés, ami változást hozott ezen a területen, az ügyfél pedig gyanútlanul frissítette a bővítményt.

Craft CMS = WordPress - blog + ACF

A Craft legkönnyebben úgy ragadható meg, mint egy teljesen lecsupaszított WordPress, amit az ACF segítségével újra felépítettünk. Mivel a WordPress eredetileg blogmotornak indult, ez a mai napig látszik rajta. Nagyon sok erőfeszítés eredményeképpen eljutottak oda, hogy manapság már jól lehet komplex oldalakat is készíteni a WordPress-el, azonban bizonyos területeken máig nem tudja levetkőzni azt, hogy ez egy blog platform: nem tud például részletes jogosultságkezelést (kiegészítővel természetesen tud), hiszen eredetileg egy ember egyszemélyes blogjához miért lett volna erre szükség?

Viszont ha sikerül a felesleges dolgokat kitakarítani belőle, már egy egész értelmesen alakítható rendszerhez jutottunk. Ehhez ha hozzáadjuk az Advanced Custom Fields nevű bővítményt, amivel egyedi mezőket tudunk különféle szabályok alapján bejegyzéstípusokhoz társítani, már egész jó úton járunk. Azt viszont folyamatosan észre fogjuk venni, hogy ez nem egy teljesen összegyúrt rendszer, és érződik rajta az, hogy részekből van összeszegelve.

A Craft CMS ezzel szemben viszont out-of-the-box teljesen puritán rendszer, csak a legszükségesebb funkcionalitással rendelkezik. Alapból tud például egyedi mezőket kezelni, ezeket tetszés szerint, drag-n'-drop módszerrel rendelhetjük hozzá a bejegyzéstípusokhoz, amiknek teljesen egyedi megjelenést is készíthetünk, az eredeti dizájnunktól függetlenül is.

Ahelyett, hogy manipulálnánk, és mindenféle trükkökkel rávennénk a tartalomkezelőt, hogy úgy viselkedjen, ahogyan mi szeretnénk (például ne kerüljön a bővítmények által igényelt JavaScript-rengeteg a HTML kimenetbe), itt építőkockánként egyesével fel tudjuk építeni a weboldalt, hogy pontosan azt és úgy tudja, amire és ahogyan szükségünk van. Nem azzal kezdődik a telepítés és beállítás, hogy végigszörfölünk a beállítások szekción, és állítgatunk mindenféle alapértelmezett beállítást olyanra, ami nekünk jó lesz - itt nincsenek alapértelmezett beállítások. Ha valamire szükségünk van, akkor azt beállítjuk, de nélkülünk nem dönt előre a rendszer.

A tartalom az első

A weboldalak tulajdonosai többek között egyszerű publikációs platformot akarnak: egy olyan honlapot, ahova csak belép, szó szerint összedobja a legújabb anyagot, ment egyet, és máris tökéletesen beformázva jelenik meg a tartalom, anélkül, hogy a szokásos mentés - másik lap - frissítés - rosszlettvisszaaszerkesztőbe négyszögben vergődne.

Jó hírem van: a megoldás létezik, és mutatom is:

Nagy segítség még az élő előnézet, aminél ha egy kép többet mond minden szónál, akkor egy videó...:

Hátrányok

Természetesen - mint minden rendszernek - ennek is vannak hátrányai:

  • Fizetős: a tartalomkezelő alapverziója ingyenes, azonban néhány fejlettebb funkció használatához már meg kell venni a Client vagy a Pro verziót, ezek pedig 199 és 299 dollárba kerülnek. Hát igen, nem olcsó - főleg, ha a WordPress ingyenességét vesszük alapul. De ha azt nézzük, hogy nagy eséllyel egyébként is egy fejlesztőt bízunk meg a weboldalunk elkészítésével, akkor máris csökken az előny - főleg, hogy ezért a pénzért már kiváló terméktámogatást is kapunk - ez pedig nem feltétlenül mondható el a WordPressről.
  • Fejlesztőt igényel: a Craft CMS nem az összekattintgatós jellegű honlapépítők sorát gazdagítja. Persze, miután egy fejlesztő elkészítette és lefejlesztette, már igen, de kezdőként nem ezzel fogjuk megcsinálni életünk első weboldalát.

Támogatás

A Craft CMS mögött egy dedikált, kizárólag ennek a rendszernek a fejlesztésével foglalkozó csapat áll, akiknek közvetlen anyagi érdekük, hogy jól teljesítsenek és működjön a rendszerük. Éppen ezért nagyon gyorsan reagálnak, kérdés esetén a közvetlenül az adminisztrációs felületbe integrált e-mail küldő űrlap jól jön (ami kérdés esetén egyébként automatikusan elküldi a jelenleg használt konfigurációnkat, valamint a sablonunkat is, így a support rögtön minden információ birtokába kerül).

2012 novembere óta - ekkor indult el privát bétában a Craft - átlagosan heti 1.2 frissítést adnak ki, ami figyelemre méltó tempó.

Összefoglalva tehát: úgy érzem, megtaláltam azt az ideális rendszert, amiben nagyon könnyen és gyorsan tudok fejleszteni. Szerencsére - köszönhetően a fizetéses modellnek és az egy kicsivel bonyolultabb fejlesztési folyamatnak - nagyon pezsgő és segítőkész, roppant nagy tudású és kompetens fejlesztői közösség alakult ki a Craft körül. Ennek köszönhetően nincs nem megfelelően megírt, alapjaiban hibásan működő kiegészítő: amire megírták, azt a feladatot tökéletesen el is látja az adott plugin. Nem tudom eléggé javasolni - megéri. :)

Kérdésed van, esetleg részletesebben érdekel a Craft valamilyen funkciója? Írd meg kommentben vagy üzenetben!