frissítve: 2023. 08. 24.
Olvasási idő: 2 perc
Útmutató

Hogyan legyél biztos abban, hogy weboldalad folyamatosan elérhető?

Néhány napja azon gondolkodtam, hogy mi legyen a következő blogbejegyzés témája, amikor véletlenül észrevettem, hogy nem működik a weboldalam. Meglett a téma...


Szóval nem működött este fél 10-kor az oldalam. Tudtam, hogy nem én változtattam rajta, a hibaüzenetből egyértelmű volt, hogy a tárhely szolgáltatónál kell érdeklődjek. Ügyelet, küldjek emailt, stb. Gyorsan megoldódott a helyzethez képest, de az egyértelművé vált, hogy nem elégséges az oldalunkat olykor-olykor kézzel ellenőrizni, hogy működik-e: folyamatos, 0-24-es, automata megoldásra van szükségünk.

A fanyar humor az egészben az, hogy már be is üzemeltem egy ilyen megoldást (az Uptime Robotot), de az értesítéseket nem engedélyeztem. (Igen, azóta bekapcsoltam. )

Uptime robot

Ez egy ingyenes szolgáltatás, bárki regisztrálhat, a beállítása sem egy bonyolult történet: csak megadjuk a weboldalunk címét és készen is vagyunk. Innentől kezdve 5 percenként ellenőrzi az oldalunkat, és szól, ha nem elérhető valami oknál fogva - még azt is megmondja, hogy mi miatt nem érte el a címet (vagyis hogy milyen hibaüzenetet/eredményt kapott). Fizetős konstrukcióban akár 1 perces ellenőrzési időköz is kérhető.

Szakmabelieknek, vagy azoknak, akiknek több weboldala is van, hasznos lehet, hogy 50 ellenőrzést (fizetős fiók esetében még többet is) lehet elmenteni, valamint egy publikus status dashboardot is lehet vele készíteni, amivel gyorsan rá tud nézni bárki a jelentésekre. Erre az oldalra ráadásul szabadon irányíthatunk CNAME DNS rekorddal valamilyen (al)domaint (pl.: status.webmenedzser.hu) a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért. Aggódnunk sem kell, hogy illetéktelenek nézhetik meg ezeket az adatokat, mert az oldal jelszóval levédhető, így tényleg csak az arra jogosultak látják a statisztikát.

Uptime robot status

Rendszerjelentés. Az újonnan hozzáadott figyelők esetében szürke a még nem mért nap.

Mindenképpen javaslom a használatát - annak tükrében, hogy ingyenes, nem látok értelmes kifogást ellene: én sem értem, hogy miért nem használtam eddig (rendesen).

Hasznos volt a bejegyzés, vagy még jobb megoldásod van? Írd meg kommentben!