frissítve: 2022. 05. 15.
Olvasási idő: 3 perc
Plugout

Saját menüpont + használati útmutató hozzáadása a WordPress admin felületéhez

Ha valaki több weboldalt is átad egy évben (és ezek a weboldalak mind ugyanarra a motorra épülnek), akkor biztos vagyok benne, hogy vannak ismétlődő részek, amiket minden ügyfélnél el kell mondania: hogyan kell tartalmat feltölteni, hol találja a médiaelemeket, stb. Ahelyett, hogy ismételnénk magunkat, egyszerűbb, ha "használati útmutatót" csatolunk a weboldal mellé - most azt mutatom meg, hogy ezt hogyan tudjuk megtenni WordPress-ben. 


Két lépésben fogjuk megoldani ezt a feladatot: az első lépcsőben hozzáadunk egy egyedi almenüpontot a Vezérlőpult (Dashboard) menüpontjához, majd pedig elkészítjük azt a függvényt, ami ezen az oldalon dolgozni fog.

A szokásos módon állunk neki: hozzunk létre egy fájlt az mu-plugins mappában, mondjuk add-users-guide.php néven, az alábbi tartalommal:

Ez a kód annyit tesz, hogy "beregisztrál" egy almenüpontot a Vezérlőpult menüpont alá, majd ahhoz az almenüponthoz hozzákapcsolja a users_guide() függvényt. Ez csak simán megvizsgálja, hogy megvan-e a szükséges jogosultsága a felhasználónak (itt read, vagyis ha bejelentkezhet az admin felületre, az már elég - nyilván emelhetjük magasabbra), és ha igen, akkor betölti a users-guide.html fájlt. Ezt nekünk kell létrehoznunk, az elérési útvonala pedig relatív az include-oló fájlhoz képest - tehát ebben az esetben a users-guide.html is az mu-plugins mappánkban van, az add-users-guide.php "mellett".

Már csak annyi dolgunk maradt, hogy megírjuk a tényleges használati útmutatót, simán, HTML-ben (tehát például húzhatunk be CSS-t is, "varázslás" nélkül), a users-guide.html fájlban. Ha úgy ítéljük meg, használhatunk PHP-t is, de akkor értelemszerűen .php legyen a fájl kiterjesztése a rend kedvéért, és frissítsük az include-ban a hivatkozott fájlnevet is. Egy példa tartalom a users-guide.html-re

Tipp: az about.php-ból (ez jelenik meg a frissítések végeztével) sokat lehet "inspirálódni"... :)

Gratulálok, ma igazán megveregetheted a válladat, hiszen nagy lépést tettél azért, hogy az ügyfeleid elégedettebben és hatékonyabban használhassák a weboldalukat.