frissítve: 2022. 05. 15.
Olvasási idő: 4 perc
Plugout

Kategóriák létrehozása a médiaelemekhez WordPress-ben

Biztos vagyok benne, hogy sokan hiányolják a WordPress Médiatárából a lehetőséget, hogy a képeket valamilyen módon kategorizálni tudjuk. Valójában ez a lehetőség nincs is olyan messze tőlünk, mint amennyire gondoljuk. 


Az igazat megvallva: ezt a témát valójában már boncolgattuk, de akkor nem említettem, hogy ugyanazt meg lehet csinálni a képekkel is - pedig de, hiszen a feltöltött médiaelemek valójában "post-ok", a post type-juk pedig attachment. Ezekből az információkból kiindulva - a korábbi bejegyzésben olvasottakat felhasználva - már meg is tudjuk oldani a feladatot. Hozzunk létre egy fájlt az mu-plugins mappában, mondjuk add_taxonomies_to_attachments.php néven, az alábbi tartalommal:

Igen, jól látjátok: ez "ugyanaz" a kód, mint amit a custom taxonomies bejegyzésben is használtunk, annyi eltéréssel, hogy a második paraméter (az object_type) itt most attachment. A kódrészlet finomhangolására (hierarchical, show_admin_column, stb.) ugyanazok vonatkoznak, mint amit az előző bejegyzésben írtam.

Amit viszont ott nem írtam, de a képekkel kapcsolatban (is) hasznos lehet: egy taxonómia nem csak egy bejegyzéstípushoz kapcsolódhat. Mit jelent ez? Röviden azt, hogy kialakíthatsz az egész oldaladon átívelő rendezési szempontokat, kiterjesztve azt több post type-ra is. Mikor lehet ez hasznos? Ha például címkéket használsz: a posztokat és a képeket ugyanazokkal a címkékkel láthatod el (de a bejegyzéshez tartozó képnek nem feltétlenül kell ugyanazokkal a címkékkel rendelkeznie, mint a bejegyzésnek). Nézzünk erre egy példát, az unikornisokkal korábban már használt kódrészletet fogjuk továbbvinni:

Látszik, hogy a második paraméter egy tömb (ebben a formában csak a PHP 7.0+ szereti, akinek az alatti van, használja az array('unicorn', 'attachment') formát), aminek több eleme van: ilyenkor az összes, a tömbben szereplő bejegyzéstípushoz hozzárendeljük a taxonómiát. Egy fontos változtatást még végeztem: a hierarchical-t átállítottam false-ra, ezzel kategóriák helyett címkéket létrehozva. A példánál maradva: innentől kezdve egy bejegyzésed unikornis címkéi lehetnek mondjuk a cuki, a rózsaszín, és a belehalok, az egyes unikornisok képei pedig külön-külön (vagy akár egyben is) tartalmazhatják ezeket.

Ma is jó voltál: plugin nélkül, pusztán néhány sornyi kóddal kialakítottál az oldaladon egy bejegyzésektípusokon átívelő taxonómiát - yaaay! :)

Változások követése

Frissítések

2019. 01. 23.

Csurgának köszi a tippet, hogy hogyan jelenjen meg Gutenbergben is az egyedi címkénk!